lauantai 11. maaliskuuta 2023

Kapea viuhka

 

Opiskelijani oli saanut viuhkan mynsterin Espanjasta. Mynsterissä oli teksti:714 ABANICO 296-418. Mukana ei ollut sen kummempia ohjeita, enkä googlaamallakaan löytänyt lisätietoja. Eli ei muuta kuin kokeilemaan kuinka tämän voisi nyplätä. Mynsterissä ei ollut vihjeitä siihen millä lyönneillä kuviot tehdään. Langaksi valitsin Pella 70. Kokeilun perusteella sanoisin että mallia ei kannata nyplätä yhtään paksummalla langalla.

Ulkoreunan kuviota aikani tuijoteltua muistin että olen joskus nyplännyt jotain tämän tyyppistä. Sehän on ihan selvästi Nunnannippua! Ulkoreunassa kulkee kaksi paria jotka vahvistavat reunaa, itse kuvio nyplätään puolilyönnein. Ohje tähän löytyy ihastuttavan yksityiskohtaisia ohjepiirroksia sisältävästä John Östmanin Pitsinnypläysoppaasta. 

Seuraava kuvio herätti ihmetystä. Jonkinlainen hämähäkki se voisi olla... Ehkäpä sellainen hämähäkki-laji joita esiintyy Espanjassa mutta ei Suomessa. Kokeilemalla ymmärsin kuitenkin että siinä täytyykin olla neljän pienen hämähäkin ryhmittymä. Sen lisäksi kokeilin ihan silkasta mielenkiinnosta tähtikuviota, jonka nimesin tähtihämähäkiksi. Tämä erikoinen hämähäkkilaji löytyy Ulrike Voelckerin Torchon-kansion sivulta 39.

Polvekekuvion päätin tehdä liinalyönnein, koska pitsi tuntui kaipaavan jonkin vähän peittävämmänkin kuvion. Sisäkulmassa kävin aina kaksi kertaa, jotta sain polvekkeen molemmat puolet samannäköiseksi. Tästä on lisätietoa myös edellä mainitussa Voelckerin kansiossa, sivulla 20 - 12 ja 20 - 13. Pohjaksi tein neulapohjaa. Jos tätä tekisi ohuemmalla langalla, voisi pohja olla kierteistä neulapohjaa. Sisäreunassa kulkee 3 paria liinalyönnein suorana ja aivan reunaparin löin kokolyönnillä, neula 2. ja 3. parin väliin. Nypylöitä tarvitsin tähän työhön yhteensä 35 paria.