torstai 13. elokuuta 2020

Liina valmistui

 Löysin sopivan pellavan palasen omista varastoista, joten kiltisti ompelin heti liinan valmiiksi. Näillä reunapitseillä on taipumusta jäädä kiinnittämättä liinan reunaan jos ei sitä tee heti...

Liinan koko pitseineen on n. 30 cm x 30 cm. Ja minusta siitä tuli kyllä oikein söpö pieni liina. :)


tiistai 11. elokuuta 2020

Kuurentoista parin isolehtonen

 


Tämä malli löytyy Pitsihelmiä Heinämaalta -kirjasta (s.42). Siihen tarvitaan (kuten nimessä mainitaan) 16 paria. Lankana käytin Bockens 35/3 ja punainen Anchor helmilanka nro 8. Kirjan ohjeessa oli käytetty ohuempaa lankaa. Kehittelin tähän pitsimalliin kulman. Siinä olikin paljon pohtimista ja kokeiltavaa, että sain punaisen langat kulkemaan oikeaa reittiä. Loppujen lopuksi ratkaisu oli melko yksinkertainen. Pitsi oli mielestäni helppo ja selkeä nyplätä. Kohtiin  joissa punaiset langat vaihtavat suuntaa lisäsin apuneulat, jolloin kiristäminen oli helppoa ja sain tasaisempaa jälkeä. Pieni moka sattui aivan lopussa kun en huomannut että neulasta johon sisäreunan kaksi paria päätellään pitää kolmas pari mennä vielä kohti perosta. Mutta kaiken kaikkiaan olen kyllä hyvin tyytyväinen aikaansaannokseni, nyt jos siihen vielä saisi kankaan keskelle kiinnitettyä...
Tässä vielä muutama lähikuva:






 

maanantai 13. heinäkuuta 2020

Sinisen ja punaisen kirjava harvalehtonen



Näistä minun lehtosistani tuli vähän liiankin harvaa, joten en jatkanut nypläystä tämän pidemmälle. Malli ja ohje tähän pitsiin löytyy Pitsihelmiä Heinämaalta -kirjasta (s. 39). Minulla on valkoisena lankana Pella 50 ja värillisinä Goldschild Nel 50/3. Nypylöitä tarvitaan yht. 16 paria. Ohjeessa värilliset langat oli helmilankaa nro 8. Minun käyttämäni värilliset langat olivat liian ohuita. Tämän tiesin jo aluksi, mutta jostain kumman syystä kuitenkin aloitin näillä langoilla...?
Nyplääminen oli melko helppoa, melkein helpompaa kuin tuo edellinen Heinämaan pitsimalli. Tarkkana täytyi olla siksakkina kulkevien värillisten lankojen kanssa. Kirjassa on värillinen ohjekaavio, josta selviää mitä lyöntejä käytetään ja mihin tehdään lisäkierteitä. Juuri noilla lisäkierteillä saadaan värilliset langat vaihtamaan suuntaa. Ohjeessa oli mielestäni muutamassa paikkaa merkitty lisäkierteet väärään paikkaan. Lisäkierteet täytyy tehdä pareilla joissa on värillinen lanka aina kuvion leveimmässä kohdassa ja kuvion kapeimmassa kohdassa. Nurkan kääntäminen sen sijaan onnistui loistavasti kaavion mukaan! :)

sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Ihana pitsi Heinämaalta

Kokeilin pienenä välityönä Pitsiposti (2/2020) -lehdessä julkaistua mallia "Vanha heinämaalainen punavalkoinen pitsi". Työssä on yhteensä 13 paria. Lankana on Pella 50 ja punainen helmilanka nro 8. Pitsistä tuli kyllä niin kaunis! Taidan eniten pitää juuri tällaisista kansanomaisista pitseistä.
Malli ei ollut hurjan vaikea, mutta tarkkana täytyi olla siksakkina kulkevan punaisen langan kanssa. Se lähti minulla ensin vähän väärään suuntaan ja hieman piti purkaa. Erityisesti ihastuin tuohon heinämaalaiseen tapaan nyplätä peronen (eli hämähakki). Tätä tapaa voisin käyttää muuallakin. Lehdessä oli värillinen kaavio ohjeena pitsin nypläämiseen, ja siitä oli kyllä apua. Joten kiitokset ohjeesta tekijälle ja julkaisijalle! :)

maanantai 22. kesäkuuta 2020

Lusikkaleivät paksummasta langasta


Halusin kokeilla edellisessä postauksessa esittelemääni Lusikkaleivät-liinaa paksummasta langasta. Suurensin mallia 150%. Käytin lankana Bockensin 35/3. Mielestäni tämä lanka oli aika sopiva tälle suurennusprosentille, mutta ehkä myös hitusen paksumpi lanka voisi sopia. Ohuempaa lankaa en käyttäisi.
Otin kuvia eri työvaiheista:
1. kuvassa on viuhkan aloitus. Punaisella merkittynä on reunan juoksupari. Siihen kannattaa laittaa paljon lankaa.


2. kuva: Ensimmäinen viuhka valmis. Nuolella merkittynä suorana kulkeva pari. Tämän parin kohdalla ei siis lisätä neulaa ollenkaan.


3. kuva: Keskiosa ja viuhkojen väli. Punaisella merkittynä pari, josta tulee Lusikkaleivän liinalyöntien juoksupari. Tähän pariin kannattaa laittaa paljon lankaa, sillä sama pari pysyy juoksuparina koko työn ajan. (1 + 1 metriä riitti 1.puolikkaaseen kuviota.)


4. kuva: Lusikkaleivän 1. puoli valmis.


5. kuva: "Hillosilmä" valmis.


6. kuva: Lusikkaleivän 2. puoli valmis.


7. kuva: Jatkossa etenin seuraavassa järjestyksessä: Nypläsin ensin keskiosan. Sitten lusikkaleivän 1. puolikasta liinalyönnein niin pitkälle kuin mahdollista. Sen jälkeen viuhka. Sitten jatkoin lusikkaleivän 1. puolikkaan valmiiksi ja 2.puolikasta niin pitkälle kuin mahdollista. Sitten hillosilmä ja lopuksi lusikkaleivän 2. puolikas valmiiksi.


Lusikkaleivät


Sain vihdoinkin valmiiksi tämän pitkään kesken olleen liinan! Malli on Eeva-Liisa Kortelahden Lusikkaleivät. Malli löytyy kirjasta "Pitsejä virkaten ja nypläten", sivulta 76. Malliin tarvitaan 37 paria ja lankana minulla oli Pella 70. Malli ei ollut mielestäni hurjan vaikea, mutta vaatii kyllä keskittymistä. Varsinkin lusikkaleipä-kuvion kapeimmalla kohdalla täytyy olla tarkkana. Mallissa ei ole manteleita eikä koukkuamista, peruslyönneillä mennään siis. Liina on kyllä minun käyttööni niin henkäyksenohut, että kehystin sen tauluksi. Mielestäni malli on niin kaunis, että mielelläni katselen sitä seinällä. Minulla ei ollut työtä aloittaessani kuin aivan paksuimpia neuloja vapaana, tämä lanka olisi vaatinut ohuempia neuloja.
Tässä vielä muutama kuva: