tiistai 20. elokuuta 2019

Lidalai-korvakorut

Ennakkotilasin Tarmo Thorströmin uuden kirjan Moderni pitsinnypläys. Kirja saapui kesällä ja siitä pääsi heti nypläykseen Lidalai-korvakorut. Minulla ei ollut sopivaa lankaa joten käytin tällaista arkistojen aarteista löytynyttä lankaa. Rullassa on merkintä Ne 63/2. Olin kyllä lukenut kirjan lankavahvuuksia käsittelevän osion, mutta olin niin innostunut aloittamaan, että enpä sen enempää miettinyt, vaan puolasin nypylät valmiiksi (joita muuten tarvitaan vain 6 paria). :) Nypläys sujui mainiosti ohjepiirrosta ja tekstiä seuraten, tosin aloitus tapahtui minulla jotenkin peilikuvana tekstiin nähden, mallipiirroksessa juoksupari lähti B-neulasta.  Oli kyllä mukava tehdä työ joka valmistui näin nopeasti! Tärkkäsin korvikset liiman ja veden seoksella ja olisin voinut vähän enemmänkin tärkkiä laittaa. Pelkäsin että liima leviää lankojen väliin ja se ei ole kiva juttu se. Seuraavaksi voisin hankkia oikean paksuista ja vähän värikkäämpää lankaa ja kokeilla helmien lisäämistä alareunaan.
Kirjaa voin kyllä suositella kaikkien nyplääjien kokoelmiin hankittavaksi. Siinä on aivan perustietoa lähtien eri kuiduista, kierteistä ja lankojen vahvuuksista aina omien mallien suunnitteluun saakka. Kirjassa on yhdeksän eri nypläysmallia/ohjetta, ja ne ovat kirjan nimen mukaisesti moderneja malleja, joissa kuitenkin näkee perinteen elävän. Erityisen antoisaa oli lukea Tarmon neuvoja paksulankanypläykseen, sillä hän on kehitellyt mm. oman nypylämallin paksummille nypläysmateriaaleille. Olen muutaman nypläysmallin suunnitellut, joten mallien suunnittelua koskeva osuus oli minulle hyödyllistä luettavaa, ja siihen aion vielä perehtyä vähän tarkemmin.

Riikinkukon pyrstösulka

Näin Riikinkukko-mallilla nyplätyn liinan netissä, ja mietin että kuinka tämä onkaan nyplätty. Sain lopulta selville, missä malli on julkaistu ja Jatan Aitasta löytyi Claire Burkhardin mallikansio nimeltä Klöppelspitzen mit Tieren. Kansio ei kyllä päälle päin houkuttele ostamaan, ellei tykkää kovasti oranssista väristä. Kansiossa on erilaisia eläiaiheisia  nypläysmalleja ja viimeisellä sivulla tämä etsimäni "Pfauenrad"-malli. Mallin nypläämiseen tarvitaan vain 12 paria ja kun aikani mallia katselin, ymmärsin että se nyplätään hieman nauhapitsimäisesti, puolikas pyrstösulka kerrallaan. Aloitetaan keskeltä ja lisätään pareja työn edetessä. Ison hämähäkin kohdalla käännytään takaisin. Kun työ taas etenee keskustaa kohti, koukutaan uutta sulan puolikasta edelliseen kiinni ja jätetään pareja odottamaan. Käytin tämän harjoituksen nyplämiseen suositeltua lankaa (35/2) ja se toimi kyllä oikein hyvin. Koukkuaminen ei ole suosikkitekniikkani, joten tämä työ ei yhtä pyrstösulkaa pidemmälle edennyt. Mutta suosittelen kyllä tätä mallia kokeilemaan!