perjantai 15. helmikuuta 2019

Spindeliviuhka


SPiNDELIVIUHKA
Malli: Eila Lindfors: Pitsinnypläyksen salaisuus
Lanka: Bockens 50/3                 16 nypyläparia
Tämä on hyvä harjoituspitsi sellaiselle nyplääjälle, joka on jo harjoitellut jatkuvalankaisia pitsimalleja. Tässä oppii liinalyöntisydämen, hämähäkin ja kokolyöntiviuhkan lisäksi aloittamisen ja päättelyn. Koska kirjassa ei ollut yksityiskohtaista ohjetta aloitukseen, en tiedä miksi minä tarvitsin vain 16 paria. Alkuperäisessä mallissa oli käytetty 17 paria. Otin kuvia nypläyksen eri vaiheista ja liitän ne tähän selostuksen kera.

Aloitus: (Neulojen numerot keskeltä lähtien, suluissa nypylöiden lankamäärät)
1. neula: lisää pari (1,5 m + 1,5 m) ja tee 2 kierrettä.
2. neula: lisää pari (0,5 m + 0,5 m), älä tee kierteitä. Kiepauta 1.neulan parin oikea nypylä neulan takaa, palauta nypylä omalle paikalleen, tee kokolyönti ja lisäkierteet.
3. ja 4. neula: tee kuten 2. neula.
5. neula: älä lisää uutta paria. Kierrä 1.neulasta tuleva pari neulan takaa ja tee kaksi lisäkierrettä.
6. ja 7. neula: lisää pari ja tee 2 kierrettä.
8. neula: lisää kaksi paria (1,5 m + 1,5 m ja 1,5 m + 1,5 m) sisäkkäin ja tee kokolyönti.
9. – 14. neula: lisää kuhunkin yksi pari (1,5 m + 1,5 m) ja tee 2 lisäkierrettä
15. neula: lisää kaksi paria (3 m+ 3 m ja 3 m + 3 m) sisäkkäin ja tee kokolyönti.


Nyplää ensin viuhka.

Vinkki: Tee viuhkan viimeinen neula näin: ristiin, kierre, neula, ristiin, kierre. Näin juoksupari vaihtuu ja langat kuluvat tasaisemmin.
2. vinkki: tarkista että kuvioiden rajalla on aina kaksi kierrettä. (Tämä koskee koko työtä, ei pelkästään viuhkaa.)

Tee sitten liinalyöntisydän puoleen väliin.

Nyplää sitten kierteistä neulapohjaa kolmen neulan verran.

Tee hämähäkki (koipiin kolme kierrettä) ja sitten kierteistä neulapohjaa kahden neulan verran.

Nyplää liinalyöntisydän loppuun.

Kun nypläät kolmatta neljännestä, tulee keskellä vastaan hankala paikka kierteisen neulapohjan kohdalla: Ennen kuin nypläät kierteisen neulapohjan, koukkua yksi pari keskellä olevaan aloitusneulaan. Tee sitten kierteistä neulapohjaa kahden neulan verran. Koukkua pari samaan neulaan kuin edellä. (Toinen koukutuista pareista jää pois työstä.) Tee hämähäkki. Nyplää hämähäkin alle kierteistä neulapohjaa.

Lopussa jätin liinalyöntikuvion kohdalla parit pois työstä seuraavasti: Ensin juoksupari liinalyönnein passiivisten parien läpi (kuvassa on juuri tehty tämä). Koukkua poistettava pari aloitusneulaan ja laita neula takaisin. Tee liinalyönti passiivisella parilla ja juoksuparilla. Vasemmassa reunassa on yksi neula, jossa paria ei jää pois, koukkua tällöin juoksupari neulaan kiinni.


maanantai 4. helmikuuta 2019

Kaitaliina-kokeilu

Kuva ei nyt tee oikeutta tälle mallille, talvihämärässä on vaikea saada kuvia onnistumaan. Kokeilin Pitsipostissa (4/2018) julkaistua kaitaliinan mallia. En ole aiemmin näin paksulla langalla nyplännyt. Työ eteni kyllä "vähän" nopeammin kuin kesken oleva Lusikkaleivät. Lusikkaleipiä teen Pella 70 -langasta ja tässä kaitaliina-kokeilussa lankana oli Lappajärven värjäämön aivina 16/4. Koska tiedän että manteliallergia on aika yleistä, muokkasin mallia poistamalla mantelit ja tekemällä niiden tilalle ruusukuviota. Ei tämä hassumman näköinen ole näinkään. Toinen muutos malliin tuli vahingossa, sillä minulla ajautui yksi pari liikaa tuonne verkkolyönti-siksakkiin, jolloin ulkoreunoilla on yhdet parit vähemmän. Tämä ei mielestäni haittaa, verkkolyönti ei ole liian tiheää, eikä reuna liian harvaa. Lopussa aloin miettimään mahdollisia hapsuja. Työn voisi ehkä aloittaa niin että sinne voisi tehdä hapsut jolloin päärmettä kannattaisi nyplätä vähemmän. Hapsut voisi sitoa toisella tavalla, ettei solmuista tulisi noin suuria muhkuroita. Tämä paksu lanka kyllä inspiroi kokeilemaan jotain muutakin mallia tällä samalla langalla...