tiistai 28. helmikuuta 2017

Hanhensilmä

- Malli ja ohje: Kotiteollisuuden keskusliitto ry: Nypläyksen opas, malli 2b
- 6 paria + 2 laanaparia
- lanka: Vuorelma aivina 30/2, laanalanka: Anchor Freccia 12 (100% pvl)
Tämä on helppo ja perinteinen malli, voisi hyvin sopia seuraavaksi työksi kuuden parin utin jälkeen. Hanhensilmässä nyplätään kokolyöntien lisäksi liinalyöntejä. Löysin varastoistani ikivanhan vyyhdin Vuorelman aivinaa ja kokeilin sitä. Toimi ihan hyvin, lanka ei katkeillut, mutta tuntui ohuelta numeroon nähden. Mynsteri oli juuri sen kokoinen kuin kirjan ohjeessa. Laanalangaksi valitsin virkkauslangan, jota olen enemmän käyttänyt käpyilyyn. Tätä mallia oli kyllä mukava nyplätä, mutta seuraavaksi jotain haastavampaa!
Heinämaan pitsiprinsessat -kirjassa on muuten melkein samanlainen malli sivulla 82, nimeltään "Linnunsilmä". Linnunsilmä-pitsissä on laanaparien tilalla neljä paria samaa lankaa kuin reunoissa, ja ne nyplätään liinalyönnillä kuten laanaparit Hanhensilmässä.

maanantai 20. helmikuuta 2017

Neulapohjainen kirjanmerkki


- malli ja ohje: Dye, Gilian & Thunder, Adrienne: Pitsinnypläys, aloittelijan opas
- lanka: helmilanka nro 8
- 12 paria
Tässä työssä värit tuovat työhön varsinaisen kuvion. Muuten tämä on tasaista neulapohjaa. Aloitus tehdään apuneulojen avulla ja siitä tuli mielestäni oikein siisti. Neulapohjan nyplääminen oli vähän tylsää: puolilyönti, neula, puolilyönti jne.
Tämän kirjan alkuteos on englanninkielinen ja kirja tuokin kansainvälisen tuulahduksen nypläykseen: Nypylät ovat erilaisia, nypläystyynyssä ei ole rullaa, lankana käytetään paljon helmilankaa ym., myös erilaisia efektilankoja. Mutta lyönnit ovat samoja: kokolyönti, liinalyönti ja puolilyönti, Palmikoita eli jamikoita ja hämähäkkejä tehdään, mutta ei manteleita.

Lukutoukka

- malli ja ohje: Dye, Gilian & Thunder, Adrienne: Pitsinnypläys, aloittelijan opas
- lanka: helmilanka nro 8
- 7 paria
Tätä mallia suositellaan kirjassa aloittelijan ensimmäiseksi työksi. Melko helppo ja hauska malli tämä on, mutta helmien lisääminen ihan ensimmäisessä työssä voi tuntua vaikealta. Helmen lisääminen sinänsä ei ole vaikeaa. Aloittelijalla vain on niin monta asiaa, johon keskittyä, että ehkä voisin suositella tekemään jotain ensin ilman helmiä. Helmilanka nypläyksessä on minulle uusi juttu. Joskus olen käyttänyt ohutta virkkauslankaa. Koska olen tottunut pellavalankoihin, tuntuu helmilangasta nyplätty työ tosi pehmeältä, jopa lötköltä. Nyplätessä oli kyllä helppo kiristää lyönnit. Ja helmilankaa on saatavilla vaikka minkä värisenä.

Plätit

- malli ja ohje: www.raumalace.fi
- lanka: ? (paksu kolmisäikeinen pellavalanka)
- pistelymallin tulostus 110%
- 14 paria
- n. 2,5 metriä / nypyläpari
Tässä harjoituksessa oli minusta hyvä, että tehtiin kaksi samanlaista plättiä peräkkäin. Tein aina ensimmäisen videota seuraten ja toisen ilman videota. Näin tuli heti kerrattua tekniikka ja jäi ehkä paremmin mieleen. Tässä olisi voinut tulostaa mallin suurempana, sillä kokolyöntipohja on aika paksun oloista. Tuo lanka on aika haasteellista kiristää, mutta toisaalta se on tosi kestävää. Lanka ei katkennut kertaakaan vaikka kuinka kiristelin. Hämähäkeissä varsinkin riitti kiristettävää. Tämä harjoitus olisi ihan käyttökelpoinen vaikka kirjanmerkkinä.
Viimeinen harjoitus, Spindelnatto, minun täytyy jättää myöhemmäksi, koska sen haluan tehdä ohjeen mukaisesta langasta, jota minulla ei nyt ole. (Tai siis on, mutta en tiedä missä...)

Kuuden parin utti ja viiden parin utti

- malli ja ohje: www.raumalace.fi
- lanka: ? (kolmisäikeinen paksu pellavalanka)
- pistelymallin tulostus 110%
- 6 (ja 5 paria) 😄
Tätä mallia innostuin nypläämään enemmänkin. Malli oli helppo ja siinä oppii reunan tekemisen. Työ sopisi vaikka aivan ensimmäisesksi nypläystyöksi, jos ei halua tehdä harjoituksia, vaan aloittaa heti oikeasta pitsistä. Tein vielä viiden parin uttia, jota ei ollut nettisivuilla. Siinä jätetään toisesta reunasta yksi pari pois, Lisäsin reunalle ylimääräisen kierron, jotta siitä tulisi napakampi. Muutenkin olen ilmeisesti tottunut tekemään reunoille ylimääräisen kierron, sillä se tuli tehtyä automaattisesti, vaikka ohjeessa ei sellaista käsketty tehdä. Eihän tämä ihan tasaista jälkeä ole, huomaa että välillä on löysempää ja välillä tiukempaa. Minulla ei ole tällä hetkellä kunnon pahvia ja muovia mynsteriä varten. Ovat pahvit varmaan samassa hukkapiilossa kuin nypläyslankani. Tein mynsterin suklaarasian pahvista. Se on kyllä aika kertakäyttöinen materiaali, sillä mynsteri ehti jo aika paljon kulua, kun nypläsin neljä kierrosta rullan ympäri. Pistelymallia en suurentaisi enempää tälle langalle. Minusta on hyvä, että tämä pitsi on jämäkkää. Minulla on jo suunnitelma, mihin aion käyttää nämä pitsinpätkät...

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Lyöntiharjoitukset

- malli ja ohje: www.raumalace.fi
- lanka: ? (kolmisäikeinen, paksu lanka)
- pistelymallin tulostus 110 % (koska lanka paksumpaa kuin ohjeessa)
- 10 paria
- lankaa n. 2 metriä / pari

Nypläyksessäni on ollut pitkä tauko, joten ajattelin lämmittelyksi nyplätä raumalace.fi -sivuston ohjeiden mukaiset harjoitukset. Sain lahjoituksena nypläystyynyn ja nypylöitä, joissa oli valmiiksi kierrettynä lankaa. Käytän tätä lankaa harjoituksissa, vaikka se onkin selvästi paksumpaa kuin ohjeessa mainittu. Sen vuoksi tulostin pistelymallit hieman suurempana.
Tässä ensimmäisessä harjoituksessa tehtiin ensin kokolyöntejä, sitten liinalyöntejä ja lopuksi puolilyöntejä. Lyönnit muistuivat mieleen ja nypläys sujui helposti. Tein jamikat eli palmikot työn molempiin päihin, koska minulla oli nuo valmiiksi puolatut nypylät. Lanka on niin paksua, että varsinkin kokolyöntiharjoitus näyttää aika tukkoiselta. Eli mallin olisi voinut tulostaa vieläkin suurempana.