keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Lumihiutale

Malli: Twist and Cross -lehti (no 18 Noviembre 2016), s. 19 - 21)
Lanka: Erilaisia jämälankoja, pääasiassa Pella 70
Nypylöitä: reunassa 8 paria (ohjeessa oli 4), keskellä 27 paria (ohjeessa 26 paria)
Helmet: siemenhelmi Toho 11/o
En tehnyt tätä lumihiutaletta ohjeen mukaisesti liinalyönneillä. Yritin saada aikaa kansikuvassa ollutta pohjaa, johon oli muodostunut pieniä tähtiä. Omassa työssäni pohjassa ei aivan tähtikuviota näy, mutta olen siihen tyytyväinen kuitenkin. Sain parit kulkemaan keskiosassa suoraan, jolloin helmien pujottaminen lankaan oli helpompaa. Minulla ei ollut ohjeen mukaisia soikeita helmiä, joten käytin tavallisia siemenhelmiä. Jätin pyöreät helmet kokonaan pois. Reunan nypläämiseen käytin paljon enemmän pareja kuin mallissa oli. Epäilen että mallityössä oli ehkä täytynyt koukuta. Tässä minun tekemässäni lumihiutaleessa ei tarvinnut. :) Langanpäitä oli kyllä enemmän kuin tarpeeksi pääteltävänä. Ratkaisin ongelman tekemällä lumihiutaleen lopetuskulmaan hapsut, joihin pujotin helmiä. Tärkkäys olisi ollut oikeastaan välttämätöntä, jotta lumihiutaleen voisi jonnekin koristeeksi ripustaa. Minulla ei kuitenkaan ollut sopivaa tärkkiä sopivalla hetkellä.
Mielenkiintoinen malli, tätä oli sopivan haasteellista nyplätä.

Nypläys-kassi

Tällaiseen kassiin pääsi aiemmin nypläämäni Aalto-pitsi. Tummasta farkkukankaasta pitsi erottuu hyvin. Farkun lisäksi käytin kukkakuvioista ja raidallista tukevaa puuvillakangasta. Tukimateriaalina on kiinnisilitettävä huopa. Kassista tuli tukeva ja reilun kokoinen. Olen siihen oikein tyytyväinen!

tiistai 29. elokuuta 2017

Nunnannippu


- Malli: Östman: Pitsinnypläysopas, s. 20
- Lanka: Pella 70
- 23 nypylää
Tässä hieman hassun nimen omaavassa pitsimallissa viehätti puolilyönneistä muodostuva reunakuvio eli nippu. Tiheyden vaihtelu tuo malliin kolmiulotteista vaikutelmaa. Tiheämmillä kohdilla kuviossa on enemmän pareja. Tämä malli on Pitsinnypläysoppaan harjoitustyö 6. Harjoitustöistä on kirjassa yksityiskohtaiset työselostukset ja kaavakuvat, joten mallia on helppo seurata. Tosin olisi hyvä nyplätä harjoituspitsit järjestyksessä, sillä tässä pitsissä viitataan edellisissä harjoitustöissä oleviin yksityiskohtiin, Tätä harjoitussarjaa voisi kyllä suositella vasta-alkajille. Tehdessä oppii paljon ja lopputuloksena on valmiita pitsejä. Ei yhtään haittaa vaikka kirja onkin vuodelta 1976. Tosin ehkä tämän teoksen hankkiminen voi olla vaikeaa. Ainoa haaste oli se että mynsteriä oli niin lyhyt pätkä ja se oli mustalle pohjalle painettu, että kopiointi oli vaikeaa. Mietin jopa että piirtäisin itse kokonaan uuden mynsterin koneella. Nyplääminen sujui hyvin. Pitsin ulkoreunalla kulkee kaksi paria jotka vahvistavat reunaa. Juoksupari lyödään sisempään liinalyönnillä ja ulompaan kokolyönnillä. Sitten laitetaan neula. Takaisin päin lähdettäessä juoksupari lyödään ulompaan pariin liinalyönnillä ja ulompaan pariin tehdään kaksi lisäkierrettä. Sisempään pariin liinalyönti ja sitten jatketaan puolilyönnillä kohti nipun toista reunaa. Nipun toisella reunalla: puolilyönti, neula, kokolyönti. Ja vielä pieni vinkki: Merkkasin värillisellä kumirinksulla nipussa juoksevan nypylän. Näin huomasin lyöntivirheen heti.

tiistai 22. elokuuta 2017

Aalto-pitsi

- malli ja ohje: Iki-ihanat käsityöaarteet -kirja, sivu 86
- lanka: 40/3
- 28 paria
Tämä on minusta niin kaunis pitsimalli. Minulla on ollut tämä kirja jo vuosia, ja nyt vihdoin pääsin tätä mallia kokeilemaan. Nyplääminen ei kyllä sujunut aivan kitkattomasti... Ohje oli lyhyt ja ytimekäs, mutta ei se mitään. Kunnollista kuvaa valmiista pitsistä sen sijaan jäin kaipaamaan. Kirjassa pitsi oli kuvattu valmiissa tuotteessa, eli kassiin kiinni ommeltuna. Siitä ei kuitenkaan ollut apua kaikkien yksityiskohtien selvittelyssä. Mielestäni sain kaiken muun onnistumaan, paitsi keskellä olevan liinalyöntikuvion. Kuvion alaosasta en saanut millään oikeanlaista, tuntui että parit loppuivat kesken. Myös hieman hämmennystä aiheutti palmikoiden nyplääminen. Niitä varten piirsin muutaman apuviivan mynsteriin, jolloin oli helpompi nypläyksen tuoksinassa tietää, mitkä parit tulevat palmikkoon ja minne parit menevät palmikosta.
Voisin tätä joskus tehdä lisääkin, mutta ensin pitäisi saada selville, miten parit kulkevat tuossa liinalyöntikuviossa.

Ikuisuusprojekti

Aloitin keväällä nypläämään Hämeen kansallispuvun tanun pitsiä. Tämä on tulossa vuonna 1985 julkaistun kansallispukuversion tanuun. Koska homma ei ihan heti valmistu, laitan tähän kuvan itselleni muistutukseksi keskeneräisestä työstä. Kerron tästä sitten myöhemmin enemmän. Onneksi sain hankittua toisen nypläystyynyn, jolla voin tehdä välillä jotain pienempiä nypläyksiä. Ehkä sitten jaksan taas palata ikuisuusprojektin pariin...

Nauhapitsiä

- malli ja ohje: https://www.lynxlace.com/learningbobbinlace-tapelesson-47.html
- Vuorelma aivina 30/2
- 6 paria nypylöitä
Löysin ohjeen ilmaiseksi netistä. Tämä on aiemmin julkaistu seuraavassa teoksessa:
T. Dillmont's DMC book Die Kloeppelspitzen, pattern #47.
Tekijänoikeudet ovat kuitenkin jo rauenneet, joten malli löytyy muokattuna ja tarkennetulla ohjeistuksella yllä mainitusta osoitteesta. Ohje on kyllä hyvä ja yksityiskohtainen, oppitunti nauhapitsistä. 
Tein tätä vain pienen pätkän, koska nauhapitsi ei taida olla minun juttuni... Koko ajan koukkuamista... Minulla ei ole kunnon limppua, jonka päällä tätä olisi ollut mukavampi tehdä. Mutta suosittelen tämän tekniikan ystäville tai niille jotka haluavat kokeilla nauhapitsiä tätä mallia.
Lynxlace-sivustolla on muuten paljon muitakin ohjeita ja malleja, osa ilmaisia.

perjantai 24. maaliskuuta 2017

Spindelnatto

- malli ja ohje: www.raumalace.fi
- lanka: Bockens 60/2
- 12 paria
- 5 metriä / nypyläpari, huom! kokolyöntiviuhkan juoksupariin 11 metriä.
Tämä oli viimeinen harjoitus raumalace-sivustolta. Sain kokonaisen työn nyplättyä! Kaikki neljä kulmaa! Nyt jos löytäisin sopivan kangastilkun, tästä tulisi ihan oikea pikku liina. Pitsi tuntuu kyllä tosi hennolta edellisiin verrattuna. Reuna alkoi liekottaa heti, joten tärkkäsin pitsiä silittäessä. Tämä oli kyllä hyvä harjoitus, kulman kääntämistä ja päiden yhdistämistä pitsilyöntien lisäksi. Harjoittelin Impin solmua. En ehkä uskaltanut katkaista lankoja riittävän lyhyeksi ja sen vuoksi yhdistämiskohta näkyy. Lanka katkeili aluksi, mutta sitten opin varovaisemmin kiristämään ja lopputyö sujui ilman ongelmia. Paitsi juoksuparin lanka loppui kesken. Mutta ihan hyvä harjoitella langan jatkamistakin.

tiistai 28. helmikuuta 2017

Hanhensilmä

- Malli ja ohje: Kotiteollisuuden keskusliitto ry: Nypläyksen opas, malli 2b
- 6 paria + 2 laanaparia
- lanka: Vuorelma aivina 30/2, laanalanka: Anchor Freccia 12 (100% pvl)
Tämä on helppo ja perinteinen malli, voisi hyvin sopia seuraavaksi työksi kuuden parin utin jälkeen. Hanhensilmässä nyplätään kokolyöntien lisäksi liinalyöntejä. Löysin varastoistani ikivanhan vyyhdin Vuorelman aivinaa ja kokeilin sitä. Toimi ihan hyvin, lanka ei katkeillut, mutta tuntui ohuelta numeroon nähden. Mynsteri oli juuri sen kokoinen kuin kirjan ohjeessa. Laanalangaksi valitsin virkkauslangan, jota olen enemmän käyttänyt käpyilyyn. Tätä mallia oli kyllä mukava nyplätä, mutta seuraavaksi jotain haastavampaa!
Heinämaan pitsiprinsessat -kirjassa on muuten melkein samanlainen malli sivulla 82, nimeltään "Linnunsilmä". Linnunsilmä-pitsissä on laanaparien tilalla neljä paria samaa lankaa kuin reunoissa, ja ne nyplätään liinalyönnillä kuten laanaparit Hanhensilmässä.

maanantai 20. helmikuuta 2017

Neulapohjainen kirjanmerkki


- malli ja ohje: Dye, Gilian & Thunder, Adrienne: Pitsinnypläys, aloittelijan opas
- lanka: helmilanka nro 8
- 12 paria
Tässä työssä värit tuovat työhön varsinaisen kuvion. Muuten tämä on tasaista neulapohjaa. Aloitus tehdään apuneulojen avulla ja siitä tuli mielestäni oikein siisti. Neulapohjan nyplääminen oli vähän tylsää: puolilyönti, neula, puolilyönti jne.
Tämän kirjan alkuteos on englanninkielinen ja kirja tuokin kansainvälisen tuulahduksen nypläykseen: Nypylät ovat erilaisia, nypläystyynyssä ei ole rullaa, lankana käytetään paljon helmilankaa ym., myös erilaisia efektilankoja. Mutta lyönnit ovat samoja: kokolyönti, liinalyönti ja puolilyönti, Palmikoita eli jamikoita ja hämähäkkejä tehdään, mutta ei manteleita.

Lukutoukka

- malli ja ohje: Dye, Gilian & Thunder, Adrienne: Pitsinnypläys, aloittelijan opas
- lanka: helmilanka nro 8
- 7 paria
Tätä mallia suositellaan kirjassa aloittelijan ensimmäiseksi työksi. Melko helppo ja hauska malli tämä on, mutta helmien lisääminen ihan ensimmäisessä työssä voi tuntua vaikealta. Helmen lisääminen sinänsä ei ole vaikeaa. Aloittelijalla vain on niin monta asiaa, johon keskittyä, että ehkä voisin suositella tekemään jotain ensin ilman helmiä. Helmilanka nypläyksessä on minulle uusi juttu. Joskus olen käyttänyt ohutta virkkauslankaa. Koska olen tottunut pellavalankoihin, tuntuu helmilangasta nyplätty työ tosi pehmeältä, jopa lötköltä. Nyplätessä oli kyllä helppo kiristää lyönnit. Ja helmilankaa on saatavilla vaikka minkä värisenä.

Plätit

- malli ja ohje: www.raumalace.fi
- lanka: ? (paksu kolmisäikeinen pellavalanka)
- pistelymallin tulostus 110%
- 14 paria
- n. 2,5 metriä / nypyläpari
Tässä harjoituksessa oli minusta hyvä, että tehtiin kaksi samanlaista plättiä peräkkäin. Tein aina ensimmäisen videota seuraten ja toisen ilman videota. Näin tuli heti kerrattua tekniikka ja jäi ehkä paremmin mieleen. Tässä olisi voinut tulostaa mallin suurempana, sillä kokolyöntipohja on aika paksun oloista. Tuo lanka on aika haasteellista kiristää, mutta toisaalta se on tosi kestävää. Lanka ei katkennut kertaakaan vaikka kuinka kiristelin. Hämähäkeissä varsinkin riitti kiristettävää. Tämä harjoitus olisi ihan käyttökelpoinen vaikka kirjanmerkkinä.
Viimeinen harjoitus, Spindelnatto, minun täytyy jättää myöhemmäksi, koska sen haluan tehdä ohjeen mukaisesta langasta, jota minulla ei nyt ole. (Tai siis on, mutta en tiedä missä...)

Kuuden parin utti ja viiden parin utti

- malli ja ohje: www.raumalace.fi
- lanka: ? (kolmisäikeinen paksu pellavalanka)
- pistelymallin tulostus 110%
- 6 (ja 5 paria) 😄
Tätä mallia innostuin nypläämään enemmänkin. Malli oli helppo ja siinä oppii reunan tekemisen. Työ sopisi vaikka aivan ensimmäisesksi nypläystyöksi, jos ei halua tehdä harjoituksia, vaan aloittaa heti oikeasta pitsistä. Tein vielä viiden parin uttia, jota ei ollut nettisivuilla. Siinä jätetään toisesta reunasta yksi pari pois, Lisäsin reunalle ylimääräisen kierron, jotta siitä tulisi napakampi. Muutenkin olen ilmeisesti tottunut tekemään reunoille ylimääräisen kierron, sillä se tuli tehtyä automaattisesti, vaikka ohjeessa ei sellaista käsketty tehdä. Eihän tämä ihan tasaista jälkeä ole, huomaa että välillä on löysempää ja välillä tiukempaa. Minulla ei ole tällä hetkellä kunnon pahvia ja muovia mynsteriä varten. Ovat pahvit varmaan samassa hukkapiilossa kuin nypläyslankani. Tein mynsterin suklaarasian pahvista. Se on kyllä aika kertakäyttöinen materiaali, sillä mynsteri ehti jo aika paljon kulua, kun nypläsin neljä kierrosta rullan ympäri. Pistelymallia en suurentaisi enempää tälle langalle. Minusta on hyvä, että tämä pitsi on jämäkkää. Minulla on jo suunnitelma, mihin aion käyttää nämä pitsinpätkät...

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Lyöntiharjoitukset

- malli ja ohje: www.raumalace.fi
- lanka: ? (kolmisäikeinen, paksu lanka)
- pistelymallin tulostus 110 % (koska lanka paksumpaa kuin ohjeessa)
- 10 paria
- lankaa n. 2 metriä / pari

Nypläyksessäni on ollut pitkä tauko, joten ajattelin lämmittelyksi nyplätä raumalace.fi -sivuston ohjeiden mukaiset harjoitukset. Sain lahjoituksena nypläystyynyn ja nypylöitä, joissa oli valmiiksi kierrettynä lankaa. Käytän tätä lankaa harjoituksissa, vaikka se onkin selvästi paksumpaa kuin ohjeessa mainittu. Sen vuoksi tulostin pistelymallit hieman suurempana.
Tässä ensimmäisessä harjoituksessa tehtiin ensin kokolyöntejä, sitten liinalyöntejä ja lopuksi puolilyöntejä. Lyönnit muistuivat mieleen ja nypläys sujui helposti. Tein jamikat eli palmikot työn molempiin päihin, koska minulla oli nuo valmiiksi puolatut nypylät. Lanka on niin paksua, että varsinkin kokolyöntiharjoitus näyttää aika tukkoiselta. Eli mallin olisi voinut tulostaa vieläkin suurempana.